研究内容
LC/IRMSを用いた有機物質の安定同位体分析法の確立

2004年にThermo Fisher Scienrtific社によって液体クロマトグラフ安定同位体比質量分析計(LC/IRMS)が開発されました。しかし、現状、LC/IRMSは課題も多く、それらの課題解決のために、研究室では安定した分析手法の開発を目指し、一つひとつの部品の再選定から行うことで、長期的かつ安定した装置に改良することが出来ました。
改良したLC/IRMSを用いて、蜂蜜のグルコース、フルクトースなどの糖類、有機酸の炭素安定同位体比や、日本酒中のエタノール、グルコース、有機酸の炭素安定同位体比を用いた新たな異同識別法の開発を進めています。また、浮遊粒子状物質中に含まれる水溶性有機炭素の炭素安定同位体比の新たな分析法の開発も行っています。また欧州委員会からは、蜂蜜中の成分ごとの炭素安定同位体比の高精度分析法の開発で依頼され、バリデーションテストにも参加しました。現在、LC/IRMSの技術開発はドイツの研究グループと情報交換しながら、研究を進めています。
さらに、最近ではアミノ酸及び核酸の炭素安定同位体比分析の研究も進めています。
解説論文
- 国際学術雑誌「Food Chemistry誌」に須藤百香さんの論文が掲載されました(2022年2月8日)
- 国際学術雑誌「Scientific Reports」に本学学生の論文が掲載されました(2019年3月)
原著論文
- Momoka Suto, Hiroto Kawashima* (2022), Discrimination for sake brewing methods by compound specific isotope analysis and formation mechanism of organic acids in sake, Food Chemistry, vol.381, Article number 132295
- Nana Suto*, Hiroto Kawashima* (2021), Measurement report: Source characteristics of water-soluble organic carbon in PM2.5 at two sites in Japan, as assessed by long-term observation and stable carbon isotope ratio, Atmospheric Chemistry and Physics, vol.21(15), 11815-11828
- Momoka Suto, Hiroto Kawashima* (2020), Carbon isotope ratio of organic acids in sake and wine by solid-phase extraction combined with LC/IRMS, Analytical and Bioanalytical Chemistry, page 1-9
- Momoka Suto, Hiroto Kawashima*, Yasunori Nakamura (2020), Determination of Organic Acids in Honey by Liquid Chromatography with Tandem Mass Spectrometry, Food Analytical Methods, page 1-9
- Momoka Suto, Hiroto Kawashima* (2019), Compound Specific Carbon Isotope Analysis in Sake by LC/IRMS and Brewers’ Alcohol Proportion, Scientific Reports, vol.9, Article number 17635
- Momoka Suto, Hiroto Kawashima*, Nana Suto (2019), Heart-cutting two-dimensional liquid chromatography combined with isotope ratio mass spectrometry for the determination of stable carbon isotope ratios of gluconic acid in honey, Journal of Chromatography A, vol.1608, Article number. 460421
- 川島洋人* (2019), 安 定同位体比を用いた食品の産地識別と偽和判定の研究動向, Journal of the Mass Spectrometry Society of Japan, vol.67, pp.86-91
- Hiroto Kawashima*, Momoka Suto, Nana Suto (2019), Stable carbon isotope ratios for organic acids in commercial honey samples, Food Chemistry, vol.289, pp.49-55
- Nana Suto, Hiroto Kawashima* (2018), Online wet oxidation/isotope ratio mass spectrometry method for determination of stable carbon isotope ratios of water-soluble organic carbon in particulate matter, Rapid Communications in Mass Spectrometry, vol.32, pp.1668-1674
- Hiroto Kawashima*, Momoka Suto, Nana Suto (2018), Determination of carbon isotope ratios for honey samples by means of a liquid chromatography/isotope ratio mass spectrometry system coupled with a post‐column pump, Rapid Communications in Mass Spectrometry, vol.32, pp.1271-1279
- Nana Suto, Hiroto Kawashima* (2015), Stable carbon isotope ratio for sugar, amino acid, and caffeine by liquid chromatography/isotope ratio mass spectrometry, Procedia Earth and Planetary Science, vol.13, pp.181-184
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